Târgul de toamnă din 26 Octombrie ne-a adunat laolaltă în Piața Unirii, printre producători, artiști locali sau din împrejurimile Râșnovului. În cadrul acestui târg, a avut loc lansarea broșurii „Făurit la Râșnov”, o inițiativă ce prezintă poveștile a 15 meșteșugari, artiști și producători din Râșnov.
Scopul acestei broșuri este de a promova meșteșugarii, artiștii și producătorii locali, râșnoveni sau veniți din alte părți, atrași de frumusețea Râșnovului care în timp a devenit „acasă”. Prin intermediul acestei broșuri, facem cunoscuți meșteri, oameni pasionați, la care fiecare locuitor sau turist poate apela pentr servicii, pentru produse locale, pentru a afla povestea din spatele muncii lor.
Ne place să adunăm oameni laolaltă și credem în învățare prin experimentare și împărtășirea experienței celor iscusiți către cei curioși. Legăturile dintre oameni se formează frumos atunci când la mijloc există o activitate comună, un lucru cu mâna, un atelier de creație sau o poveste ce stârnește emoția oamenilor.
Pe parcursul acestei broșuri, vei remarca un laitmotiv – lucrul cu mâna și mintea – și însemnătatea sa pentru fiecare creator pe care îl vei cunoaște răsfoind aceste pagini.
Răsfoiește broșura „Făurit la Râșnov”
Această broșură este rezultatul unui an de târguri tematice, conturate în jurul câtorva sărbători din calendarul creștin, cu producători locali și din Țara Bârsei ce au însuflețit Piața Unirii și grădina Cetății ca în vremurile de demult.
De ce am ales tema sărbătorilor? Încă din vremuri îndepărtate, sărbătoarea a însemnat prilej bun de conectare pentru locuitorii satelor și ai orașelor, se țineau târguri, se cânta și se dansa, tineri și bătrâni mai schimbau câte-o vorbă să mai știe unii de ceilalți, să mențină vii legăturile dintre ei. Scopul – conectare, socializare, consolidarea comunității.
La începutul proiectului, ne-am propus să reînviem tradiția de a ține târguri la Râșnov, o tradiție ce în trecut a reprezentat o adevărată oportunitate pentru locuitorii Râșnovului și nu numai, aceștia organizau târguri săptămânale, după cum menționează istoricul Nicolae Pepene în albumul „Râșnov. În numele trandafirului”:
„Dreptul primit de sași de a ţine târg săptămânal a fost un privilegiu primit în anul 1427 de la regele Sigismund de Luxemburg. Comunitățile principale ale Râşnovului medieval și-au concentrat gospodăriile în jurul bisericilor: târgul săsesc s-a dezvoltat în jurul bisericii catolice, lângă Dealul Cetății, iar satul românesc în jurul bisericii ortodoxe, lângă Valea Popii.”
Energia trăită în cadrul acestor târguri ne-a umplut sufletele, ne-a adunat în comunitate și a reușit să creeze punți între generațiile de seniori și tineri prin ateliere de creație, de lucru cu mâna, prin evidențierea vechilor tradiții și obiceiuri transmise prin scurte prelegeri în cadrul acestor târguri.
Pe lângă comercializarea produselor locale, de nișă, realizate în număr limitat, impactul acestor târguri a fost resimțit atât la nivel educativ prin atelierele și prelegerile menționate, cât și artistic prin intermediul momentelor muzicale ce ne-au adunat în comunitate.