Loredana este pasionată de caligrafie, de această muncă minuțioasă ce dă un aer de poveste și poate însufleți orice decor sau obiect, orice felicitare sau canvas. O iubitoare a scrisului frumos, Loredana aduce caligrafia în atenția celor mici, dar și în atenția adulților prin atelierele de caligrafie organizate de ea în comunitate.
Care este povestea meșteșugului pe care îl practici? Cum și când ai descoperit pasiunea pentru ceea ce faci astăzi?
Îmi place să spun că practic caligrafia de când mă știu. Scrisul de mână a fost întotdeauna activitatea mea preferată, încă din perioada școlii primare. Am descoperit caligrafia, ca domeniu, în viața de adult, într-un moment în care aveam nevoie să ies din tumultul și graba vieții cotidiene. Caligrafia m-a cucerit cu tihna ei, dar și cu multitudinea de instrumente și posibilități creative pe care le deține. Pentru că în România acest domeniu era destul de greu de aprofundat, nefiind disponibile informații solide, din orgoliu și mai ales din ambiție, am învățat singură să scriu cu penița, urmărind tutoriale pe YouTube, cărți și materialele de specialitate din Anglia și America, pentru ca mai apoi să urmez și cursuri profesionale.
Caligrafia a fost pentru mine mai întâi hobby, plăcere, apoi terapie, iar acum a ajuns să fie și o sursă de venit.
Cum este conectată povestea ta de Râșnov? În ce fel te inspiră istoria, natura sau alte elemente ce țin de Râșnov în procesul creativ?
Râșnovul poate servi ca sursă de inspirație pentru orice domeniu, atât este de frumos și ofertant. Dar, în ceea ce mă privește, combinația caligrafie + natura râșnoveană + aerul curat de munte reprezintă un real medicament.
Locuiești dintotdeauna în Râșnov?
Da. M-am născut aici, am crescut aici și chiar dacă am plecat la facultate în Sibiu, tot la Râșnov m-am întors. Ba mai mult, am decis împreună cu soțul meu să ne creștem copiii în acest oraș.
În viziunea ta, care sunt beneficiile de care te bucuri din plin prin practicarea acestui meșteșug?
Pe măsură ce tehnologia preia tot mai multe părți din viața noastră, tot mai mulți oameni redescoperă efectul terapeutic al scrisului de mână. Pe lângă faptul că este o formă de artă, caligrafia are și o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Caligrafia îmbunătățește funcția cognitivă. Practicarea acesteia ajută memoria, coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii fine. Conturarea fiecărei litere necesită grijă și atenție la detalii, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea abilităților de concentrare și la diminuarea stresului. În plus, actul de a crea ceva frumos poate avea efecte terapeutice, contribuind la reducerea anxietății. Acest proces meditativ este adesea comparat cu practicile mindfulness.
Știm cu toții că lucrurile durabile se fac cu multă răbdare, așadar, ne poți da un sfat despre cum putem cultiva răbdarea în viața de zi cu zi?
Îmi place expresia „răbdarea este amară, dar roadele ei sunt dulci”. Caligrafia este o disciplină care necesită atât multă practică, cât și multă răbdare, iar atunci când faci ceva cu pasiune și cu drag, apare și autodisciplina, care este parte esențială în procesul răbdării.
Zi-ne o vorbă din popor despre meșteșugul pe care îl practici, poate fi o scurtă povestioară dată din moși-strămoși, o zicală, ceva memorabil.
„Scrisul de mână. Glasul inimii care vorbește în liniște.”
Vorbind despre meșteșuguri date mai departe din generație în generație, consideri că vor trece testul timpului și al trendurilor actuale? Cum putem păstra vie legătura dintre obiceiurile și meșteșugurile bunicilor noștri și generațiile tinere?
Caligrafia are o istorie îndelungată și fascinantă care traversează toate culturile și epocile. De-a lungul timpului, această formă de artă a evoluat, adaptându-se noilor stiluri și tehnologii, dar și-a păstrat esența artistică. Scrierea de mână a fost întotdeauna direct legată de cunoaștere, așa că este departe de a fi o abilitate banală sau învechită; scrisul de mână rămâne valoros și am încredere că va dăinui.
Te consideri împlinită când vine vorba de munca și pasiunea depuse în fiecare obiect meșterit de tine și valoarea la care este apreciat de publicul tău țintă?
În ultimii ani m-am axat pe împărtășirea cunoștințelor caligrafice sub forma de ateliere, fie ele în variantă convențională, fie neconvențională, atât cu copii, cât și cu adulți. Învariabil, fiecare atelier se sfârșește cu „nu mă așteptam să fie așa frumos.”
Întâlnirea cu oamenii, la aceste ateliere, reprezintă un schimb de cunoștințe și de bucurie, care nu poate decât să mă încânte și să mă motiveze să continui această activitate.
Simt că drumul caligrafiei este unul ascendent și, în același timp, cred că este un moment bun pentru a-și redobândi locul, binemeritat, în domeniul artei.
Credit foto: Alexandra Bordeianu (fotograf de casă)
Urmărește-o pe Loredana pe Instagram.
Răsfoiește broșura „Făurit la Râșnov”
