Andrei este artist şi povestitor, coordonatorul unui Centru de informare pentru patrimoniu şi cultură şi fondatorul unui proiect artistic, cartografic şi istoric inedit. Andrei îşi doreşte ca prin creațiile şi proiectele sale, să ducă mai departe legendele și istoriile fascinante ale României.


Care este povestea meșteșugului pe care îl practici? Cum și când ai descoperit pasiunea pentru ceea ce faci astăzi?

Povestea meșteșugului meu începe în urmă cu foarte multă vreme. Practic eu provin dintr-o familie de artiști. Ambii părinți au fost și profesori de desen și pictori. Pot să spun că toată viața mea am respirat artă. Am fost pasionat de artă, am apucat și am ajuns să fac un liceu de artă și am fost întotdeauna atras de tot ceea ce înseamnă frumos. Iar practic meșteșugul pe care îl practic eu astăzi, la bază, este acela de artist. Dar el s-a rafinat cu timpul și datorită contextului a ajuns să se manifeste în forme diferite. La momentul de față pot zice că m-am focusat pe trei produse importante. Este vorba despre hărți, hărțile vechi de colecție, istorice, apoi este vorba despre setul de vederi de colecție cu eroii noștri, personajele de legende din istoria neamului nostru și mai nou, o carte pentru care, sau față de care am așa o atracție specială, „Râșnov, legende, istorii, comori.”

Cum și când am descoperit pasiunea pentru ceea ce fac? După cum spuneam, toate au început din copilărie. Am ajuns la un moment dat să desenez pe orice prindeam, chiar și la facultate, în caietele mele de student, atunci când profesorul ne preda sau când aveam timp. Toate spațiile albe din caiet sunt pline de desene. Lucrurile astea după aceea cu vremea s-au mai estompat puțin, până când am descoperit pasiunea pentru hărți. Și aici e o adevărată aventură.

Mi-am dat seama că hărțile sunt declarația de dragoste a înaintașilor noștri pentru noi cei din ziua de astăzi.

Hărțile sunt un fel de istorii ilustrate ale lumii, povești încapsulate acolo într-o formă sau alta. Pe lângă faptul că hărțile sunt și misterioase, au și multe secrete ascunse la vedere și au multe lucruri de povestit și ne transmit o grămadă de detalii și informații foarte, foarte interesante. Fiecare hartă cu povestea ei. Toate aceste hărți au ceva de povestit, mai ales despre istoria României. Din punct de vedere grafic, estetic, ele au fost reconstruite sau reconcepute. Tot ce înseamnă pete, uzură, tăieturi, ștersături și alte decolorări au fost restaurate digital. A fost regândită toată rama, au fost refăcute culorile, iar informația a apărut în bara de sus, în bara de jos, pe laterale, dar fără a interveni cartografic absolut deloc. 

Al doilea produs pe care am reușit să-l scot pe piață este un set cu vederi de colecție vintage dedicat celor mai iubiți domnitori voievozi și regi ai României. Un produs pentru cunoscători, vederi clasice format 10-15 pentru un plic cu imaginea pe față a domnitorului și aici vorbim de oamenii reprezentativi care au marcat destinul și istoria neamului românesc. Pe față este imaginea domnitorului, avem un citat impresionant și pe verso o poveste.

Ultimul produs este o carte dedicată Râșnovului: „Râșnov, legende, istorii, comori”. Aici avem cele mai frumoase legende și istorioare care au legătură cu Râșnovul. Sunt unele legende care au mai fost republicate, publicate în urmă cu ceva vreme, pornind chiar din anii ‘70-’80, care au fost total reinterpretate și rescrise pentru a le aduce într-un format literar și cu un mesaj mult mai frumos, îmbrăcat cu un limbaj vechi, potrivit celui de poveste, și altele complet noi. Vom face o incursiune în istoria absolut uluitoare a Râșnovului și mai mult decât atât, fiica mea, Taisia, care zic eu este cel mai tânăr membru în proiectul  „Râșnov creativ”, a reușit să ilustreze cele 21 de legende și istorioare din această carte. Ne iubim orașul și ne dorim să lăsăm moștenire celor care vor urma o carte superbă, foarte fain ilustrată și cu un mesaj puternic despre istoria Râșnovului. 

Cum este conectată povestea ta de Râșnov? În ce fel te inspiră istoria, natura sau alte elemente ce țin de Râșnov în procesul creativ?

M-am născut aici, am copilărit și am trăit toată viața la Râșnov, e orașul pe care îl iubesc, iar cetatea, locul unde activez din punctul meu de vedere, este cel mai frumos loc din România. Ajungeți odată pe cel mai înalt vârf al cetății, uitați-vă jur împrejur și o să rămâneți absolut impresionați și uluiți de frumusețea răpitoarea a peisajului care ne înconjoară pe noi aici în Țara Bârsei, în miezul ăsta, în buricul ăsta de țară. Lucrez în cetatea Râșnov și practic de aici au venit să zic așa toate celelalte. Cunosc o grămadă de oameni, aflu poveștile lor, m-am intersectat cu aventurile și ceea ce au ei de povestit, și așa încet-încet am ajuns și eu la rândul meu să înmagazinez, să adun foarte foarte multe informații, am citit tot ce s-a putut citi despre istoria Râșnovului și din postura job-ului pe care îl am ca și coordonator al unui centru de informare pentru patrimoniul și cultură din cadrul cetății Râșnov a fost datoria mea să dezvolt toate lucrurile astea și o fac în continuare cu pasiune. Istoria absolut uluitoare a cetății Râșnov și a Râșnovului a fost cea care pe mine personal m-a impresionat foarte tare, am încercat să sap și să scot la lumină tot ceea ce e impresionant de aici. Și natura, ce să mai spun, natura este un regal, este superb, mă bucur în fiecare zi și atunci toate lucrurile astea au fost surse de inspirație în procesul creativ.

În viziunea ta, care sunt beneficiile de care te bucuri din plin prin practicarea acestei pasiuni?

Aș zice că satisfacția vine din faptul că prin aceste produse deosebite pot răspândi și duce mai departe dorul și dragul față de țara asta minunată numită România și că la rândul meu întețesc și eu puțin cumva scânteia vie a neamului românesc. 

Știm cu toții că lucrurile durabile se fac cu multă răbdare, așadar, ne poți da un sfat despre cum putem cultiva răbdarea în viața de zi cu zi? La fel cum fiecare hartă creată de tine necesită răbdare, timp și atenție deplină, cum putem transpune aceste calități în rutina noastră, uneori poate prea pe fugă?

Primul lucru esențial pe care trebuie să-l numești este să încerci să faci în viață ceea ce-ți place. Adică să-ți asculți inima și să-ți urmezi chemarea. După ce reușești asta, trebuie să te strădui să o faci tot mai bine. Să tinzi cumva spre perfecțiune, dar nu să ajungi la perfecțiune pentru că e absurd să-ți dorești asta. Zic că toate astea vor veni firesc pentru că dacă faci ceea ce-ți place, în mod natural vei dori să o faci cât mai bine. Însă pentru a reuși să faci lucrurile foarte bine, vei avea nevoie de răbdare. Așa și răspund la întrebarea dumneavoastră și sfatul sună cam așa:

Caută să faci ceea ce-ți place pentru că doar așa vei dori să o faci bine. Iar pentru asta vei avea nevoie de răbdare pe care o vei putea cultiva doar pentru că faci exact ceea ce-ți place.

Zi-ne o vorbă din popor despre meșteșugul pe care îl practici, poate fi o scurtă povestioară dată din moși-strămoși, o zicală, ceva memorabil.

Voi folosi un citat din sfera hărților. Din cele șase hărți o menționez aici pe cea a României Mari cu 76 de județe împărțită în șapte regiuni istorice. Cum spuneam este o hartă emblematică și relevantă. Poate cea mai impresionantă și mai necunoscută hartă a României Mari.

Undeva în partea de jos a hărții am introdus un citat:. „Cei ce clădesc pe morți trebuie să o facă pentru veșnicie.” – Regina Maria. Sunt cuvintele ei. Nu mai dezvolt pentru că spune suficient de multe. E un citat inspirațional. 

Vorbind despre meșteșuguri date mai departe din generație în generație, consideri că vor trece testul timpului și al trendurilor actuale? Cum putem păstra vie legătura dintre obiceiurile și meșteșugurile bunicilor noștri și generațiile tinere?  

Aici avem două segmente. Voi răspunde punctual la ambele. Prima parte. Da, cred că vor trece testul timpului și al noilor trenduri. Știți cum se zice? Old is gold. Iar la a doua parte a întrebării, zic eu că putem păstra această legătură făcând apel la memorie și dăruindu-le celor mai tineri starea noastră de respect și dragoste față de înaintașii noștri. Văzând reverența și cinstea pe care noi o purtăm, se vor mira și vor dori să afle de ce. Odată stârnită curiozitatea, zic eu că povestea poate să înceapă.

Te consideri împlinit când vine vorba de munca și pasiunea depuse în fiecare hartă creată de tine și valoarea la care este apreciată de publicul tău țintă?

Absolut împlinit. Ăsta este răspunsul pentru prima parte a întrebării și împlinit și mulțumit pentru a doua.

Într-o lume în care bunurile materiale ajung să fie atât de ușor de produs în masă, într-o piață dominată de produse de slabă calitate, cum te promovezi și cum transmiți mai departe pasiunea ta?

Mă promovez cu mult drag, dăruire și angajament. Atât povestind mereu față în față cu turiștii mei, pun toată energia și mă dedic total, și pot să spun că fac lucrul acesta și online. În cazul meu, dăruirea totală e cheia, iar prin perseverență și angajament, cred că transmit mai departe pasiunea pentru produsele create. În lumea asta a inovației, a vitezei, a lucrurilor de serie programată să aibă durată cât mai scurtă de viață, cred că ceea ce facem noi, artiști și meșteșugari, este esențial. Practic, normalizăm dăinuirea și recunoaștem valoarea. Prețuim autenticitatea și originalitatea, însuflețim frumosul și aducem bucurie.

Noi suntem acel reminder care le aduce tuturor aminte că, indiferent de trenduri, autenticul făurit manual poartă amprenta unicității.


Descoperă întreaga colecție de hărți și povestește cu Andrei.


Răsfoiește broșura „Făurit la Râșnov”