Rasnov Creativ - Taisia

Taisia a început colaborarea cu proiectul Râșnov Creativ la vârsta de 12 ani și este în prezent cel mai tânăr artist implicat în activitățile creatorilor locali. Pasiunea ei pentru artă s-a materializat recent prin ilustrarea a 20 de legende și istorii ale burgului râșnovean, cuprinse în cartea Râșnov – Legende, Istorii, Comori.

Aflând despre conceptul viitoarei cărți, Taisia a dorit să se implice în acest proiect de suflet. Prin talentul ei și cu puțin ajutor, a reușit să aducă o nouă viziune artistică legendelor. Practic, cele mai frumoase și captivante istorioare ale orașului nostru, sunt astfel transpuse și redate vizual prin ochii unui copil talentat.

Toate aceste ilustrații vor fi printate fiecare pe un material special, având sub imagine și textul istorioarei respective. Lucrările vor constitui o adevărată expoziție itinerantă dedicată Văii Trandafirilor și îi va bucura mai ales pe vizitatorii Cetății Râșnov, deoarece fortăreața va fi gazda oficială a expoziției.

Apoi a fost ideea pietrelor pictate, care trebuie să fie plate și de mărime potrivită. Ele sunt căutate în preajma râurilor locale, urmând a fi pictate manual în tonuri și nuanțe vii cu imagini sugestive ale Cetății Râșnov sau cu unele care reproduc artistic simbolul stemei celor trei trandafiri sălbatici. Rezultatul este unul deosebit deoarece fiecare piatră e diferită și vine cu textura, forma și vechimea ei. Piatra se așează cuminte într-un mic suport artizanal și își așteaptă apoi, cu răbdarea ei milenară, ”pețitorul”. Pietrele și cetatea sunt un simbol al dăinuirii pe aceste meleaguri, iar acest produs artizanal este deja unul foarte apreciat de către turiștii care vizitează cetatea și își doresc un suvenir durabil, frumos și original.

Urmează ca Taisia să susțină, în cadrul unor viitoare evenimente adresate comunității, mai multe ateliere de pictură pe piatră dedicate copiilor. Ei vor fi beneficiarii unor experiențe artistice inedite și vor învăța meșteșugul ”încondeierii” rocilor. Fiind o iubitoare de artă și frumos, care are în plan să scrie cărți de povești pe care să le și ilustreze, așteptăm cu interes viitoarele ei proiecte.